Blog artikelen
Scheerirritatie en hotspots

Ik heb een kort koppie wat regelmatig onderhoud vereist. Het haar in mijn nek wordt met een mes kortgeschoren door mijn kapster. Nu ga ik elke 4-5 weken naar de kapper, maar als ik te lang wacht, dan krijg ik vaak irritatie van het kort scheren in mijn nek. Ditzelfde gebeurt ook bij veel vrouwen…

Doggy Style Blog Scheerirritaties

Ik heb een kort koppie wat regelmatig onderhoud vereist. Het haar in mijn nek wordt met een mes kortgeschoren door mijn kapster. Nu ga ik elke 4-5 weken naar de kapper, maar als ik te lang wacht, dan krijg ik vaak irritatie van het kort scheren in mijn nek. Ditzelfde gebeurt ook bij veel vrouwen als het zorgvuldig opgespaarde wintervachtje op hun benen en bikinilijn in het voorjaar weer in zijn geheel wordt afgeschoren. Bij het van lang naar kort scheren, ontstaat huidirritatie en jeuk.

 

Bij honden is dit niet anders. Wordt de lange vacht kortgeschoren (bijvoorbeeld voor een operatie) dan kan er scheerirritatie ontstaan. Vooral de gebieden waar de huid dun is, zoals de buik, liezen, oksels en de geslachtsdelen, zijn hier gevoelig voor. Deze irritatie zorgt voor jeuk en instinctief reageert de hond hier op door te likken of te krabben. De huid ziet dan vaak ook wat rood door de irritatie.In principe is het geen groot drama, echter weet een hond niet wanneer hij op moet houden. Blijven ze dan aanhoudend op dezelfde plek likken, bijten, schuren, etcetera, dan kan er een hotspot ontstaan. Een hotspot is een vuurrode, natte, gezwollen plek die binnen afzienbare tijd ontstaat. Houd de hond aan met het likken, bijten, schuren van de hotspot, dan wordt de plek steeds groter en kan er een ontsteking ontstaan. Een hotspot kan ook ontstaan door andere jeukprikkels ten gevolge van bijvoorbeeld vlooienbeten, tekenbeten, een dikke vacht, klitten, etc.

 

Behandeling hotspot

Allereerst is het behandelen van de oorzaak erg belangrijk. Naast het behandelen van de hotspot als symptoom is ook de oorzaak aanpakken van cruciaal belang. Denk bijvoorbeeld aan een vlooienallergie, een dikke vacht, klitten, etc. Soms kan het ook een onderliggend en minder voor de hand liggend probleem zijn, zoals verkeerde voeding. Het probleem slaat naar binnen en komt daarna tot uitbraak door middel van een hotspot. De huid rondom de hotspot wordt vrij geschoren, zodat er geen lange haren in de natte plek gaan plakken. De huid wordt behandeld met een verkoelende en ontstekingsremmende zalf voorgeschreven door de dierenarts (Vetaderm of Hydrocortiderm). In sommige gevallen moet er een jeukstillende injectie gegeven worden om de jeukprikkel weg te nemen en de vicieuze cirkel te doorbreken. In sommige gevallen wordt er ook een antibioticakuur voorgeschreven.

Mochten wij tijdens of na de behandeling zien dat uw hond scheerirritatie heeft opgelopen, dan zullen wij u hier uiteraard op wijzen en een jeukstillende zalf aanbrengen om erger te voorkomen. In sommige gevallen is de irritatie pas later zichtbaar. Mocht u dit thuis waarnemen, laat ons dit altijd weten, zodat wij dit op uw klantenkaart kunnen vermelden. Daarnaast kunt u wat Sudocrème (voor luieruitslag op babybilletjes), honingzalf of Calendula crème op de plek aanbrengen om de jeuk wat te verzachten en te voorkomen dat er een hotspot ontstaat.

 

Laat een reactie achter





Een afspraak maken?

Via ons online boekingssysteem kunt u direct online een afspraak inplannen voor uw huisdier.