Blog artikelen
Regelmatige verzorging beschermt je huisdier tegen vervelende parasieten

Trimmen is een belangrijk aspect in de verzorging van uw huisdier. Het helpt hem niet alleen om er goed uit te zien en zich goed te voelen, maar het kan ook een waardevol hulpmiddel zijn bij het voorkomen van bepaalde soorten parasieten, zoals vlooien, teken, luizen, oormijten en ringworm . In dit artikel bespreek ik…

Maand van de Parasiet

Trimmen is een belangrijk aspect in de verzorging van uw huisdier. Het helpt hem niet alleen om er goed uit te zien en zich goed te voelen, maar het kan ook een waardevol hulpmiddel zijn bij het voorkomen van bepaalde soorten parasieten, zoals vlooien, teken, luizen, oormijten en ringworm . In dit artikel bespreek ik hoe verzorging kan helpen bij het herkennen en voorkomen van deze vervelende parasieten.

Ongeacht hoe schoon en hoe goed u uw huisdier verzorgt, bijna alle huisdieren zullen tijdens hun leven minstens één keer last hebben van vlooien of gebeten worden door een teek. Beide parasieten overleven door het bloed van hun gastheer te drinken, maar ondanks hun kleine formaat zijn ze ondanks hun formaat verre van onschuldig. De meeste parasieten zorgen voor ongemak en irritatie, wat er over het algemeen toe leidt dat uw huisdier zijn hoofd schudt, voortdurend krabt en knabbelt aan verschillende delen van zijn lichaam. Ze kunnen echter ook een grote impact hebben op de conditie van de huid en de vacht van uw huisdier en zelfs zijn leven in gevaar brengen. Elke liefhebbende en verantwoordelijke eigenaar zal dan ook zijn best doen om te voorkomen dat zijn of haar huisdier last heeft van een vlooien- of teken.

Vlooien

Vlooien zijn kleine, zespotige wezentjes die donker van kleur zijn, maar bijna niet te herkennen zijn. Door hun kleine formaat en winterhardheid kunnen ze vrijwel overal leven, hoewel ze de voorkeur geven aan donkere, verborgen plekken zoals bijvoorbeeld tussen vloernaden. Ze hebben enorme springcapaciteiten, waardoor ze gemakkelijk op een onwillige gastheer kunnen springen. Eenmaal aan boord zal de vlo zich diep in de vacht begraven en zich tegoed doen aan zijn gastheer.

Een enkele vlo kan er niet voor zorgen dat uw huisdier te veel bloed verliest. Vlooien zijn echter bijna nooit alleen. Dit komt omdat ze een zeer korte en zeer efficiënte levenscyclus hebben, waardoor ze zich met een adembenemende snelheid kunnen voortplanten. Als we een hele populatie hebben die het bloed van uw huisdier aftapt, kan het uw huisdier wel erg ziek maken. Vlooien dragen ook een verscheidenheid aan ziekten met zich mee, waaronder tyfus en lintwormen, waarvan sommige mogelijk levensbedreigende gevolgen kunnen hebben voor uw lieveling.

Teken

Teken zijn klein, rond en meestal minder dan één centimeter groot. Ze zijn te vinden in het hele land, maar leven het liefst op vochtige en warme locaties. Hun aantal nemen tijdens de zomermaanden flink toe. Leden van deze spinachtigenfamilie hechten zich vast aan dieren die langs hen heen lopen of schuren. Ze worden groter naarmate ze zich voeden en als ze eenmaal klaar zijn, laten ze zich vallen en gaan ze de volgende fase van hun levenscyclus in.

Net als vlooien staan ​​teken ook bekend om het dragen van een verscheidenheid aan infectieziekten, met name de ziekte van Lyme en Erlichia . Het speeksel van sommige teken bevat ook een neurotoxine dat zich richt op het centrale zenuwstelsel van uw huisdier en een reeks onaangename en slopende symptomen veroorzaakt. In ernstige gevallen wordt de ademhalingsfunctie aangetast, waardoor het leven van uw huisdier in gevaar komt.

Uw huisdier beschermen tegen vlooien en teken

Gelukkig zijn er nu meer producten die bescherming bieden tegen vlooien en teken dan ooit tevoren. Veel fabrikanten hebben de chemicaliën die erin worden gebruikt zelfs gecombineerd, zodat uw huisdier tegelijkertijd tegen vlooien en teken kan worden beschermd. De ontwerpen van deze preventieve producten kunnen variëren, en kunnen bestaan ​​uit:

– Spot-on behandelingen

– Shampoos

– Halsbanden

– Orale medicatie

Het is belangrijk om de informatie hierover zorgvuldig te lezen, aangezien elk type preventiemiddel gedurende een bepaalde tijd effectief is.

Het belang van verzorging om uw huisdier tegen vlooien en teken te beschermen

Een ander zeer nuttig hulpmiddel om vlooien en teken te voorkomen, is regelmatige – en zo mogelijk dagelijkse – verzorging. Veel eigenaren van gezelschapsdieren denken ten onrechte dat verzorging puur een cosmetische taak is die is bedoeld om uw dier er mooi en netjes uit te laten zien. Hoewel dit absoluut een bijkomend voordeel is, geeft het verzorgen ook uw belangrijke hands-on, een op een tijd met uw huisdier. Dit is om een ​​aantal redenen voordelig.

Regelmatig verzorgen zal:

– de band die u met uw huisdier heeft versterken

– dode haren en huid verwijderen, zodat deze er gezond en glanzend uitziet.

– de hoeveelheid haar die uw huisdier verliest, verminderen.

– u in staat stellen om te controleren op vlooien of ‘vlooienpoepjes’. Deze zwart / bruine vlekjes lijken veel op vuil. Als je ze echter op een zakdoekje of toiletpapiertje legt en ze nat maakt met water, worden ze rood als het vlooienpoepjes zijn. Vlooienpoepjes bestaan namelijk uit bloed.

– u in staat stellen om een ​​grondige controle van het lichaam van uw huisdier uit te voeren, zodat u kunt controleren op ongebruikelijke knobbels en bultjes – waaronder teken

Veel mensen denken dat tekenziekten worden verspreidt op het moment dat ze het huisdier bijten. In feite kan het 4 tot 24 uur duren voordat een infectieziekte die de teek met zich meedraagt, wordt overgedragen op uw huisdier. Daarom kunt u, door dagelijks te verzorgen en vooral nadat uw huisdier buiten is geweest, een teek verwijderen voordat deze iets schadelijks kan doorgeven aan uw huisdier.

Evenzo is het aanpakken van een vlooienprobleem. Zodra u vermoedt dat uw huisdier vlooien heeft, is het essentieel om te voorkomen dat de besmetting uit de hand loopt. Als u meer informatie wilt over het beschermen van uw huisdier tegen vlooien en teken, inclusief advies over verzorging voor preventie, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons.

Parasieten in de trimsalon

Mochten wij vlooien, teken of andere parasieten tegen komen op de huid of in de vacht van uw huisdier, dan zullen wij deze uiteraard verwijderen. Echter zal er bij meer dan enkele exemplaren vanwege de extra tijd die we hiervoor nodig hebben een toeslag in rekening worden gebracht.

Laat een reactie achter

Een afspraak maken?

Via ons online boekingssysteem kunt u direct online een afspraak inplannen voor uw huisdier.