Overgewicht bij de hond
Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Honden met overgewicht lopen o.a. de volgende risico’s: Verkorting van…
Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Honden met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Honden met overgewicht lopen o.a. de volgende risico’s:
- Verkorting van de levensverwachting met twee jaar
- Slechte conditie en traagheid.
- Hart- en longproblemen.
- Verhoogde kans op blaasproblemen
- Verhoogde kans op suikerziekte.
- Bot- en gewrichtsproblemen zoals artrose.
- Verhoogd risico bij chirurgie en narcose.
Waardoor wordt overgewicht bij honden veroorzaakt ?
Gewichtstoename is het resultaat van een toename in lichaamsvet. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Net zoals bij mensen slaat het lichaam van een hond vet op als er meer calorieën worden geconsumeerd dan verbruikt. Hoe meer vet er opgestapeld wordt, hoe zwaarder het dier wordt.
Andere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan overgewicht zijn:
- Leeftijd: oudere huisdieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder calorieën nodig
- Ras: sommige rassen hebben een grotere neiging om zwaarder te worden, zoals Labrador Retrievers, Cocker – en King Charles Spaniëls, Cairn Terriers en Beagles.
- Castreren/steriliseren: doordat bij castratie/sterilisatie de verbranding (metabolisme) verandert, kunnen ze aanleg krijgen voor gewichtstoename. Dat is met een goed dieet te voorkomen.
- Ziekte; het kan zijn dat het overgewicht van uw hond een gevolg is van een aandoening, zoals een te traag werkende schildklier. Daarom is het verstandig uw hond altijd door uw dierenarts te laten controleren voordat u begint met een afvaldieet.
Wat de oorzaak van de gewichtstoename ook mag zijn, het is altijd raadzaam advies te vragen.
Is mijn hond te zwaar?
Alle honden hebben een ideaal gewicht voor hun grootte, ras en activiteitenniveau en uw dierenarts kan u vertellen wat dat ideaalgewicht is. Maar u kunt zelf ook een eerste check doen om te zien of uw hond te zwaar is met behulp van de lichaamsconditiescore.
De lichaamsconditiescore geeft aan of uw hond een ideaal gewicht heeft of erboven zit. Met behulp van onderstaande schema’s kunt u zien of uw hond een optimale lichaamsconditiescore heeft. Twijfelt u toch nog of uw hond overgewicht heeft? Ga voor de zekerheid even langs de dierenarts. Een gewichtscontrole is bij veel dierenartsen gratis.
Behandeling van overgewicht bij honden
Overgewicht is zeer serieus! Wanneer uw hond overgewicht heeft kunt u samen met uw dierenarts een afvalprogramma opstellen om uw hond verantwoord af te laten vallen. Dit programma omvat de volgende onderdelen;
- Vaststelling ideaal gewicht
Als eerste bepalen wij hoeveel uw hond moet afvallen en de tijdspanne waarin dit afvallen verantwoord is. - Speciaal dieet
Alleen maar minder voer geven werkt vaak onvoldoende of levert “bedelende’”dieren op. Daarom schrijven wij een dieet voor waardoor het hongergevoel minder is. Dit is een zeer smakelijk en wetenschappelijk bewezen dieet van Hills of Royal Canin. - Meer beweging
Wij bespreken met u de mogelijkheden om uw hond meer beweging te geven. Soms kunnen simpele tips al veel bewerkstelligen. - Regelmatige controle
Door regelmatig de hond te wegen en te evalueren kunnen we bijsturen indien dat nodig is. De gewichtsontwikkeling wordt in een speciaal boekje bijgehouden.
De juiste voeding
Alleen maar minder voer geven zou een optie kunnen zijn, in de praktijk zien we echter dat dit vaak onvoldoende werkt en de hond een stevig hongergevoel krijgt. Wij werken uitsluitend met klinische en wetenschappelijk bewezen dieetvoeders, zo weet u zeker dat uw hond ook voldoende en de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.
Bron: DierenDokters
Direct online een afspraak maken
Recente berichten
Heb je vragen?
Wij hebben antwoorden.
[…] Twijfel je of jouw hond te zwaar is? Lees dan deze blog […]
[…] Twijfel je of jouw hond te zwaar is? Lees dan deze blog […]