Blog artikelen
Een goede mondhygiëne is essentieel voor de algehele gezondheid van uw hond

Als het gaat om het gezond houden van onze honden, wordt door veel eigenaren het belang van mondhygiëne over het hoofd gezien. Maar liefst 8 op de 10 honden van drie jaar en ouder hebben last van gebitsproblemen.  Het primaire teken hiervan is van een slechte adem, maar omdat eigenaren denken dat dat iets is…

TRIMsalon Blog Tanden

Als het gaat om het gezond houden van onze honden, wordt door veel eigenaren het belang van mondhygiëne over het hoofd gezien. Maar liefst 8 op de 10 honden van drie jaar en ouder hebben last van gebitsproblemen.  Het primaire teken hiervan is van een slechte adem, maar omdat eigenaren denken dat dat iets is dat bij honden hoort, wordt dit vaak niet opgemerkt.

In veel gevallen is de oorzaak van veel gebitsproblemen tandplak. Dit is een onzichtbaar laagje op de tanden wat bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. In 24 uur kan tandplak omgezet worden in tandsteen. Tandplak kan zorgen voor ontstoken tandvlees en op de lange termijn zich uitbreiden en leiden tot ernstige klachten, zoals verlies voor van tanden en kiezen, pijnlijke abcessen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Dit verhoogd het risico op blijvende kaakbeschadiging en hartaandoeningen. Een goede mondhygiëne is dus essentieel. Niet alleen voor het gebit, maar voor de algehele gezondheid van uw hond. Daarnaast is tandplak relatief gemakkelijk te verwijderen door goede verzorging van het gebit, maar kan tandsteen in veel gevallen alleen verwijderd onder algehele verdoving door een dierenarts.

Dus hoe kunt u het gebit van uw hond schoon houden? Hier zijn een paar tips!

De tanden van uw hond poetsen

Het tandenpoetsen van uw hond klinkt misschien gek, maar het is een uitstekende manier om de vorming van tandplak te voorkomen. Dagelijks de tanden van uw hond poetsen is de meest effectieve methode om het gebit van uw hond schoon en gezond te houden. De meeste honden vinden het in het begin niet zo prettig, maar u kunt uw hond eenvoudig trainen om zijn tanden te laten poetsen. Er zijn verschillende mogelijkheden die u kunt gebruiken bij het tandenpoetsen. Ten eerste wilt u tandpasta gebruiken die speciaal voor honden is gemaakt. Dit komt omdat tandpasta voor mensen ingrediënten bevat die giftig zijn voor onze huisdieren. Bovendien wordt hondentandpasta meestal geleverd in een (voor uw hond) heerlijke smaak van kip of pindakaas. Ten tweede kunt u een hondentandenborstel of een borstel gebruiken die over uw vingertop past. Vraag uw dierenarts wat het beste is, en kijk waar u en uw hond de voorkeur aan geven.

Hondentanddoekjes

Mocht het niet lukken om de tanden van uw hond te poetsen, dan zijn tandendoekjes voor honden een geweldige oplossing. Tanddoekjes zijn gemaakt om tegen de tanden van uw hond te wrijven om tandplak te verwijderen. Ze werken op dezelfde manier als tandenborstels, maar kunnen niet in de kleine hoekjes en gaatjes komen wat een borstel wel doet. Toch zijn ze een geweldige manier om de tanden van uw huisdier schoon te maken en zijn ze vaak gemakkelijker te gebruiken dan een tandenborstel met tandpasta.

Voedingssupplementen

Bent u niet zo van het poetsen van de tanden van uw hond? Er zijn diverse voedingssupplementen op de markt die speciaal gemaakt zijn om de opeenhoping van tandplak te verwijderen en ze bevatten vaak ingrediënten die de adem opfrissen en de bek van uw hond reinigen.  Deze voedingssupplementen zijn vaak op basis van zeewier. Hiervan wordt gezegd dat ze tandplak voorkomen en helpen bij oplossen van tandsteen en u kunt het eenvoudig over het eten van uw hond strooien. Een andere eenvoudige methode is tweemaal per dag 1-2 eetlepels per 5-6 kilo lichaamsgewicht tomatensap aan uw hond  geven.

LET OP: een tomatenplant of een onrijpe tomaat is giftig voor uw hond.

Kauwartikelen

Er zijn honderden verschillende soorten hondenkluiven, maar ze hebben bijna allemaal de eigenschap dat ze bijdragen aan het schoonhouden van het gebit. Het kauwen komt de mondgezondheid van uw hond ten goede, ongeacht waar op wordt gekauwd. Het knagen schraapt tandplak van de tanden van uw hond en veel volledig natuurlijke kauwsnacks gemaakt van vlees bevatten enzymen die de tandgezondheid helpen bevorderen. Kauwsnacks zoals koeienoren, bullepezen en kippennekken zijn dus een geweldige manier om uw hond gelukkig en gezond te houden. Als u op zoek bent naar iets dat geen calorieën bevat, zijn er ook veel duurzame rubberen of nylon kauwspeeltjes voor honden die het werk doen.

Gebitsreiniging in de trimsalon

Hoewel u met bovengenoemde tips al veel eventuele problemen kan voorkomen en aanpakken, kunnen wij u ook helpen met de gebitsverzorging van uw hond. Een gebitsbehandeling is als aanvullende behandeling te boeken, maar ook als losse behandeling. De voordelen van deze behandeling is dat er geen narcose nodig is, wat vooral voor oudere honden en honden met bijvoorbeeld hartproblemen niet onbelangrijk is. In verhouding met een gebitsbehandeling bij de dierenarts (waarvoor de kosten gemiddeld tussen €100-€300 zijn) is het veel voordeliger en niet onbelangrijk; het kan preventief ingezet, wat gebitsbesparend is. De meeste gebitten kunnen wij in 1-4 behandelingen saneren. In enkele gevallen (zoals bijvoorbeeld losse elementen of ontstoken tandvlees) zijn wij genoodzaakt door te sturen naar een dierenarts.

Februari is de Maand van de Gebitsverzorging en hoewel we bij elke trimbehandeling het gebit van uw hond controleren, besteden we in deze maand extra aandacht aan het gebit van uw hond. De kosten voor een gebitsbehandeling in combinatie met een trimbehandeling zijn €12,50. Een losse behandeling is €17,50. In februari betaalt u respectievelijk slechts €10,00 en €15,00.

Laat een reactie achter

Een afspraak maken?

Via ons online boekingssysteem kunt u direct online een afspraak inplannen voor uw huisdier.