Blog artikelen
De invloed van het gewicht van je huisdier op angst en stress

Als u een baas bent die het moeilijk vindt om weerstand te bieden aan dat schattige, harige gezichtje dat naar u opkijkt voor lekker eten, bent u niet de enige. Naar schatting zijn bijna 60 procent van de katten en ongeveer 56 procent van de honden te zwaar of zwaarlijvig. Ook blijkt dat de meerderheid…

Doggy Style Blog foto's 1

Als u een baas bent die het moeilijk vindt om weerstand te bieden aan dat schattige, harige gezichtje dat naar u opkijkt voor lekker eten, bent u niet de enige. Naar schatting zijn bijna 60 procent van de katten en ongeveer 56 procent van de honden te zwaar of zwaarlijvig. Ook blijkt dat de meerderheid van de baasjes van gezelschapsdieren heeft geprobeerd hun huisdier te helpen af ​​te vallen en met een goede reden: voor dat extra gewicht moet een prijs worden betaald.

Obesitas kan niet alleen de levensduur van je huisdier verkorten en hun kwaliteit van leven verlagen, maar het kan ook hun angst, angst en stress vergroten.

Obesitas en pijn

Honden en katten met overgewicht lopen een groter risico op artritis, een ontstekingsziekte die leidt tot stijfheid en mobiliteitsproblemen. Omdat vet ontstekingen in het lichaam losmaakt, kan het voor huisdieren met overgewicht met artritis nog pijnlijker worden. Obesitas wordt ook geassocieerd met een verhoogd risico op tussenwervelschijfaandoeningen bij honden, een andere pijnlijke aandoening. Als uw huisdier niet meer op de bank kan springen, de trap niet meer op kan lopen of niet meer kan wandelen, wordt hun wereld beperkt en minder verrijkt, wat hun emotionele gezondheid beïnvloedt. Studies hebben aangetoond dat zelfs een gewichtsverlies van 6 tot 8 procent bij honden met overgewicht met artritis de mobiliteit kan verbeteren. Dus het nemen van kleine stappen in de richting van gewichtsbeheersing kan een enorm verschil maken in het verminderen van de chronische pijn van uw huisdier.

Obesitas en aandoeningen van de luchtwegen

Obesitas wordt in verband gebracht met trachea collaps (het samenklappen van de luchtpijp), een veel voorkomende aandoening bij kleine honden die chronisch hoesten veroorzaakt. Obesitas kan ook de longfunctie bij katten aantasten en het voor honden moeilijker maken om te ademen als ze al sneller ademen, zoals wanneer u de dierenkliniek (of de trimsalon) binnenloopt. Als u een te dikke hond met een korte snuit heeft of een kat met overgewicht met astma heeftt, kan angst voor een dierenarts- of trimsalonbezoek bijdragen aan ademnood en vice versa. Gewichtsbeheersing kan uw huisdier helpen om thuis en in de trimsalon beter te ademen.

Obesitas en andere ziekten

Katten met overgewicht lopen een veel hoger risico op het ontwikkelen van diabetes, een aandoening waarvoor insuline-injecties nodig zijn voor de behandeling. Je kat tweemaal per dag met een naald prikken en ze naar de dierenarts brengen voor talrijke bezoeken voor bloedonderzoek veroorzaakt aanzienlijke stress. Obesitas wordt ook in verband gebracht met een lange lijst van andere ziekten die meerdere bezoeken aan de dierenarts vereisen, waaronder lagere urinewegaandoeningen bij katten en gescheurde kruisbanden. Katten met overgewicht verliezen vaak het vermogen om zichzelf te verzorgen en worden vies en raken in de klit, waardoor de stressvolle ervaring van volledige scheerbeurten of sanitaire trims nodig is.

Obesitas en de veterinaire ervaring van uw huisdier

In de dierenkliniek kunnen huisdieren met overgewicht een meer stressvolle ervaring hebben om redenen die u misschien niet heeft overwogen. Het is vaak moeilijker om hun ader te vinden voor bloedafnames of plaatsing van een katheter, waarbij soms zelfs de meest ervaren medewerker meerdere pogingen nodig heeft. Als uw huisdier met overgewicht artritis heeft, kan het alleen behandelen voor onderzoeken, nagelknippen of röntgenfoto’s de pijn verergeren en angst, spanning en stress veroorzaken.

De voordelen van het in een ideale lichaamsconditie houden van uw huisdier zijn duidelijk en u kunt beginnen met het nemen van kleine stappen in de richting van gewichtsbeheersing. Laat alle gezinsleden alles opschrijven wat ze in de loop van een week voeren, inclusief alle lekkernijen, tafelrestjes en voer voor huisdieren met behulp van een maatbeker voor nauwkeurigheid. U kunt voor verrassingen komen te staan, zoals volle scheppen in plaats van afgestreken scheppen of onbedoelde dubbele maaltijdvoeding.

Snoepjes zijn belangrijk voor positieve beloning en het behouden van de band die we hebben met onze huisdieren, maar ze hoeven niet zo groot te zijn als het hoofd van uw huisdier. Door een grote traktatie op te splitsen in stukjes ter grootte van een erwt die u in een voedselpuzzel stopt, krijgt u meer beloningsmogelijkheden en een grotere verrijking voor de geestelijke gezondheid van uw huisdier.

Praat met uw dierenarts over eventuele mobiliteitsproblemen die u hebt opgemerkt, zoals traag opstaan ​​of gaan liggen of aarzelen voordat uw hond of kat springt. Ze duiden meestal op ongemak of pijn, en het aanpakken ervan zal de activiteit en kwaliteit van leven van uw huisdier verbeteren.

Uw dierenarts kan u ook een dieet aanbevelen om af te vallen, dat meestal minder calorieën bevat. maar meer eiwitten en vezels, zodat uw huisdier zich (snel) voller voelt. Vier kleine overwinningen – zelfs een gewichtsverlies van 100-200 gram kan aanzienlijk zijn voor een kat of kleine hond. Gewichtsbeheersing kan een uitdaging zijn voor zelfs de meest vastberaden baas, maar met zoveel voordelen, beschouw het als een preventief hulpmiddel voor de fysieke en emotionele gezondheid van uw huisdier.

Laat een reactie achter

Een afspraak maken?

Via ons online boekingssysteem kunt u direct online een afspraak inplannen voor uw huisdier.