Blog artikelen
De gevolgen van overgewicht op de trimbehandeling

Januari is bij uitstek de maand van de goede voornemens, waarbij afvallen elk jaar met stip op nummer één staat. Ook bij onze huisdieren is de welvaartsziekte overgewicht een groot probleem. Om deze reden is januari uitgeroepen tot de Maand van het Gewicht en besteden wij hier uitgebreid aandacht aan op onze Facebookpagina, website en…

Overgewicht bij honden

Januari is bij uitstek de maand van de goede voornemens, waarbij afvallen elk jaar met stip op nummer één staat. Ook bij onze huisdieren is de welvaartsziekte overgewicht een groot probleem. Om deze reden is januari uitgeroepen tot de Maand van het Gewicht en besteden wij hier uitgebreid aandacht aan op onze Facebookpagina, website en in de trimsalon.

Ruim 50% va onze huisdieren is te zwaar en lijdt dus aan overgewicht. Dit brengt diverse problemen en gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals:

  • Kortere levensverwachting (-2 jaar)
  • Ontwikkelen van suikerziekte, kanker, hoge bloeddruk, hart- en longproblemen
  • Overbelasting van skelet en gewrichten (artrose)
  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Slechte huid- en vachtconditie

We mogen onze viervoeters graag verwennen, maar zien vaak het kwaad niet in van een blokje kaas hier en een plakje worst daar, maar wist je dat 1 kilo overgewicht bij de kat gelijk staat aan 16 kilo overgewicht bij de mens? En 1 kilo overgewicht bij de hond staat gelijk aan 7 kilo bij de mens. De afbeelding hiernaast verduidelijkt waarom er tegenwoordig veel honden met overgewicht kampen.

Naast gezondheidsproblemen en -risico’s heeft overgewicht ook gevolgen voor het bezoek aan de trimsalon voor je huisdier. Overgewicht zorgt voor allerlei veranderingen in het lichaam. Ook in de huid.  Het huidoppervlak is namelijk groter door meer huidplooien, de laag onderhuids vetweefsel is dikker en de lichaamstemperatuur is hoger. Mede als gevolg hiervan, zien we dat overgewicht ‘een voedingsbodem’ vormt voor huidproblemen als smetten en daarnaast de overgroei van bepaalde bacteriën en schimmels. Er treedt ook verandering in de talgproductie op en verstoort de doorbloeding van de huid.  Het kan dus zorgen voor huidproblemen, verminderde wondgenezing, haaruitval of dat je dier een chronische ‘bad hairday’ heeft.

Overgewicht, eventueel in combinatie met suikerziekte, hart- of longproblemen, kan het voor hen onmogelijk maken om langer dan korte periodes alleen te staan, waardoor extra ondersteuning is vereist. Als ze maar korte periodes kunnen staan (en zelfs zitten of liggen in een bepaalde houding kan voor hen ongemakkelijk zijn), moeten er voldoende rustperiodes worden gegeven tussendoor om hen te laten rusten en te herstellen. Dit betekent dat wij volgens het tijdschema van de hond moeten werken om ervoor te zorgen dat hij zich comfortabel voelt en dat het daarom mogelijk is dat een hond langer in de salon moet blijven om de behandeling af te maken. Indien nodig kan het nodig zijn de trimbehandeling in fasen op te splitsen, die over een periode van meerdere dagen worden uitgevoerd om de hond op geen enkele manier of zo min mogelijk te belasten.

Druk van vetcellen rond hun organen, kan hun nieren en darmen overactief maken, wat kan leiden tot ongemak of oncontroleerbare incontinentie van zowel de darmen als de blaas, wanneer de minste druk wordt uitgeoefend door zelfs maar voorzichtig te hanteren of op te tillen. Ze zullen regelmatig ‘plaspauzes’ nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze zich prettig voelen. Dit heeft werderom invloed op de tijd die de behandeling nodig heeft. Er moet ook extra tijd en zorg worden besteed aan het wassen en drogen. Honden met overgewicht vinden het moeilijker om hun interne temperatuur te reguleren, dus wassen in warm water kan ervoor zorgen dat ze de controle over hun darmen of blaas kwijtraken. Ze kunnen te veel ontspannen en in elkaar zakken en de honden met problemen met de bloedsomloop ‘kunnen’ flauwvallen zijn tijdens een bad, dus de trimmer moet voorbereid zijn om ze in een comfortabele positie te ondersteunen en tijdens het bad ze goed in de gaten houden. Veel honden met overgewicht vinden het drogen met waterblazers en föhns onprettig. Door ze te laten liggen, terwijl de waterblazer er zachtjes op blaast, kunnen we ze tegelijkertijd laten uitrusten en drogen. Door ze met slechts een zachte borstel en kam met de föhn na hun rust na te drogen, kunnen we ervoor te zorgen dat ze volledig droog, comfortabel en ontspannen zijn.

Overgewicht veroorzaakt rek in de banden en spieren, zodat hun botten de steun in hun ruggengraat, benen en voeten grip verliezen, waardoor de tenen uit de lijn komen. Hierdoor slijten hun nagels niet af, zoals we bij de normale beweging van lopen en rennen zien, dus moeten de nagels vaker geknipt worden om te voorkomen dat hun nagels overgroeien en verdere druk veroorzaken door hun tenen verder uit lijn te duwen of zo lang te groeien dat de nagels omkrullen en in hun teenkussens groeien. Ook op de banden, spieren en gewrichten van ons als trimmer komt meer druk te staan, waardoor het werk (wat fysiek soms al best zwaar is) pittig kan zijn en ook voor overbelasting van het lichaam zorgen. Naast het fysieke ongemak voor uw hond, kan het dus ook voor problemen bij de trimmer zorgen, waardoor de trimmer in het ergste geval moet besluiten dat zij (of hij) niet meer in staat is om uw hond te trimmen.

Alle bovenstaande zaken betekenen dat er rekening moet worden gehouden met extra tijd bij het inboeken van uw hond voor het trimmen, zodat ze ontspannen en gelukkig zijn tijdens de hele behandeling. Het is belangrijk dat u als eigenaar op het moment van boeking bewust bent van de speciale vereisten die uw hond nodig heeft en de extra kosten die ermee gepaard gaan.

Twijfel je of jouw hond te zwaar is? Lees dan deze blog

Laat een reactie achter

Een afspraak maken?

Via ons online boekingssysteem kunt u direct online een afspraak inplannen voor uw huisdier.