Blog artikelen
De gevolgen van castratie en sterilisatie

De maand maart heb ik uitgeroepen tot de Maand van Castratie en Sterilisatie. Twee termen die op meer dingen van invloed zijn dan alleen de voortplanting en waar veel misverstanden over bestaan. Veel mensen denken er, met name door onvoldoende kennis en voorlichting, te makkelijk of lichthartig over. Zelf ben ik niet per se een…

Castratie gevolgen

De maand maart heb ik uitgeroepen tot de Maand van Castratie en Sterilisatie. Twee termen die op meer dingen van invloed zijn dan alleen de voortplanting en waar veel misverstanden over bestaan. Veel mensen denken er, met name door onvoldoende kennis en voorlichting, te makkelijk of lichthartig over. Zelf ben ik niet per se een voorstander van castratie en sterilisatie, tenzij het een weloverwogen keuze is. Met dit artikel wil ik u helpen om een weloverwogen keuze te maken.

Vaak wordt er gedacht dat als we het over castratie hebben, we het hebben over het onvruchtbaar maken van de reu en bij sterilisatie over het onvruchtbaar maken van de teef. Dit is niet correct. Als we het hebben over castratie, dan hebben we het over een operatie waarbij (een deel van) de geslachtsorganen worden verwijderd. Bij sterilisatie worden deze alleen de eileiders of zaadleiders afgebonden waardoor de reu of teef onvruchtbaar wordt. In de productie en werking van de geslachtshormonen veranderd niks.

Redenen en voordelen

Er zijn naast het onvruchtbaar maken van de hond diverse legitieme redenen bij zowel reu als teef om te kiezen voor een van beide manieren. Bij de reu bijvoorbeeld agressie, druk gedrag, markeren (en dan met name in huis plassen), hyperseksualiteit en gezondheidsproblemen aan het geslachtsapparaat (bijvoorbeeld een vergrote prostaat). Bij de teef zijn de redenen om te castreren of steriliseren het voorkomen van melkkliertumoren, het aanwezig zijn van een ernstige baarmoederontsteking of het voorkomen van baarmoederontsteking, diverse problemen (waaronder gedragsproblemen) rond de loopsheid, gedragsproblemen en schijndracht.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat castratie van de teef vóór de leeftijd van 2,5 jaar de kans op ontwikkeling van zowel goedaardige als kwaadaardige melkkliertumoren aanzienlijk wordt verlaagd. Castratie neemt de kans op baarmoederontsteking helemaal weg, want wat er niet meer zit, kan tenslotte ook niet gaan ontsteken. Sterilisatie verkleint het risico overigens ook aanzienlijk zonder het volledig verwijderen van de baarmoeder. Castratie verkleint ook de kans op suikerziekte.

Nadelen

Hoewel castratie bij de reu over het algemeen op zich weinig risico is, is het belangrijk om te beseffen dat elke operatie problemen met de narcose met zich mee kan brengen en ook kan zorgen voor complicaties na de operatie. Bij teven hangt het risico voornamelijk af van de wijze waarop de ingreep wordt gedaan. Dit kan door middel van een buikoperatie of een laparoscopische ingreep. Het risico is bij de eerste groter, maar in tegenstelling tot de tweede ingreep kan de baarmoeder wel goed beoordeeld worden en kan deze eenvoudig volledig verwijderd worden wanneer dit nodig is.

Daarnaast zijn er mogelijk negatieve gevolgen op lange termijn. Zo kan castratie zorgen voor overgewicht, angstgerelateerde gedragsproblemen, afwijkende groei van botten, een grotere kans op kniebandproblemen, HD, ED, zindelijksheidsproblemen als gevolg van de castratie, blaasontsteking, vagina ontsteking, bottumoren, kwaadaardige bloedtumoren, prostaattumoren, dementie, schildklierproblemen, groter risico bij narcose. Ook kunnen gecastreerde reuen enorm aantrekkelijk gaan ruiken voor intacte reuen waardoor deze hen constant willen berijden.

Ook heeft castratie invloed op de vacht. Hierover schreef ik in opdracht van Groomers Europe een artikel voor Doggo.nl. https://www.doggo.nl/artikelen/verzorging-van-een-hond/de-invloed-van-castratie-op-de-hondenvacht/

Chemische castratie

Overweegt u castratie van uw reu vanwege agressie of gedragsproblemen die mogelijk veroorzaakt kunnen worden door de invloed van testosteron dan kan chemische castratie zinvol zijn om te testen of het beoogde effect wordt bereikt voor u overgaat op operatieve castratie. Chemische castratie kan uw dierenarts doen door middel van een injectie of een implantaat en werken respectievelijk enkele weken en een paar maanden tot een jaar. Het voordeel is dat chemische castratie omkeerbaar is, een nadeel is dat het in de eerste plaats maar tijdelijk effect heeft. Een ander nadeel is bijvoorbeeld dat er diabetes kan onstaan.

Ook bij teven is er de mogelijkheid tot chemische castratie. Dit kan door middel van de prikpil of de zogenaamde ‘poezenpil’. De nadelen hiervan zijn dat er aanzienlijk grotere kans is op suikerziekte, baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er zowel voor- als nadelen voor het castreren van uw hond. Wat uw besluit ook is, verzeker u ervan dat u kennis heeft genomen van beide en neem een weloverwogen keuze. Het proces is helaas niet omkeerbaar als het eenmaal is geschiedt.

Bron: Doggo.nl

 

Laat een reactie achter





Een afspraak maken?

Via ons online boekingssysteem kunt u direct online een afspraak inplannen voor uw huisdier.