Blog artikelen
Allergieën bij je huisdier tackelen

Het is niet iedereen bekend dat onze huisdieren net zoveel aan allergieën kunnen lijden als wij mensen. Wanneer honden of katten, net zoals wij mensen, een stof tegenkomen waarvan hun lichaam denkt dat deze gevaarlijk is (een allergeen) , kan er een allergische reactie optreden. Zelfs als het allergeen waarop het dier reageert volkomen onschadelijk…

Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Zonder titel

Het is niet iedereen bekend dat onze huisdieren net zoveel aan allergieën kunnen lijden als wij mensen. Wanneer honden of katten, net zoals wij mensen, een stof tegenkomen waarvan hun lichaam denkt dat deze gevaarlijk is (een allergeen) , kan er een allergische reactie optreden. Zelfs als het allergeen waarop het dier reageert volkomen onschadelijk is. Bij onze huisdieren kunnen deze allergieën zich uiten door niezen, jeukende, huilende ogen, pijnlijke of gezwollen poten, overmatig krabben of likken, haaruitval en hotspot, afscheiding uit de oren, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs braken en diarree.

Over het algemeen hebben honden meer last van allergieën dan katten. Jonge honden of honden met een korte neus worden vaker getroffen door allergieën.

Veel voorkomende allergieën die van invloed zijn op honden

Honden lijden vaak aan vergelijkbare allergieën als mensen. Hier is een lijst met veelvoorkomende allergenen die van invloed kunnen zijn op uw huisdier, hoe deze allergenen hen kunnen beïnvloeden en wat u kunt doen om het probleem te verlichten.

  • Stuifmeel. Stuifmeel van bomen, bloemen, gras of onkruid kan zowel katten als honden treffen. Het kan ervoor zorgen dat ze hevig niezen. Ze kunnen ook last hebben van jeukende ogen, neus, mond en oren. Als uw huisdier lijdt aan een pollenallergie, controleer dan dagelijks het aantal pollen en houd uw hond of kat binnen als het aantal pollen hoog is. Ook moeten zijn gezicht en poten afgenomen worden met een lotiondoekjes nadat hij buiten is geweest om opgehoopt stuifmeel te verwijderen.
  • Huisstofmijt. Deze microscopisch kleine organismen leven van de dode huidcellen van huisdieren en mensen. Ze kunnen allergische reacties veroorzaken, waaronder dermatitis bij zowel katten als honden. Huisstofmijt verwijder je door regelmatig te stofzuigen. Het kan ook handig zijn om het speelgoed van uw huisdier eens per week in te vriezen (in een plastic zak), omdat dit alle huisstofmijten doodt.
  • Synthetische huishoudelijke producten. Veel honden en katten zijn gevoelig en zelfs allergisch voor parfums en schoonmaakmiddelen. Als dit het geval is, probeer deze items dan niet in de buurt van uw huisdier te gebruiken, en met name met schoonmaakproducten in een goed geventileerde ruimte.
  • Vlooien. Verrassend genoeg zijn veel huisdieren eigenlijk allergisch voor vlooienbeten. Hoewel alle honden enigszins irritatie krijgen zijn door vlooienbeten, zullen sommigen last hebben van jeuk, wat leidt tot zwaar krabben, haaruitval en korstvorming. Vlooienallergieën komen vaak vooral voor bij jonge honden en puppy’s, maar een vlooienallergie kan op elke leeftijd voorkomen en kan ook bij katten voorkomen. In het geval van een vlooienallergie is preventieve behandeling het beste.
  • Insectenbeten. Muggen en mieren zijn de meest voorkomende beten bij uw huisdier. Meestal zijn deze beten onschadelijk, maar soms kunnen ze een allergische reactie veroorzaken. Dit kan van alles zijn, van een jeukende, ontstoken huid tot braken en ademhalingsmoeilijkheden. Breng in eerste instantie een verkoelende crème aan om het gebied rond de beet te verlichten. Als u zich nog steeds zorgen maakt, breng uw huisdier dan naar de dierenarts.
Manieren om allergieën te verlichten

Naast het aanpakken van specifieke allergenen, zijn er veel maatregelen die u kunt nemen om de effecten van allergieën voor uw huisdier te verminderen. Zorg voor een schoon huis – regelmatig stofzuigen en afstoffen kan bijvoorbeeld helpen om vlooien, pollen en huismijten buiten de deur te houden. Wekelijks wassen met een pH-gebalanceerde shampoo helpt ook om allergenen uit de vacht van uw hond te verwijderen. U kunt ook een voedingssupplement met vetzuren geven of met de huid behandelen met een product zoals Leucillin om te helpen bij huidproblemen.

Conclusie

Er is geen genezing mogelijk van allergieën, alleen langdurige behandeling en preventie. Als u zich echter zorgen maakt over de allergieën van uw huisdier of als uw huisdier al meer dan twee weken matige tot ernstige allergiesymptomen heeft gehad, breng uw huisdier dan naar de dierenarts. Ze kunnen allergietesten uitvoeren, waaronder huidtesten en er zijn ook medicijnen beschikbaar voor ernstige allergieën.

Laat een reactie achter

Een afspraak maken?

Via ons online boekingssysteem kunt u direct online een afspraak inplannen voor uw huisdier.